Ga jij voor (h)eerlijke specialty koffie?

Wanneer weet je of je koffie eerlijke handel is? Wanneer heet koffie specialty coffee? Wat is precies het verschil tussen een arabica boon en een robusta boon. Allemaal vragen die je kunt hebben als je verdiept in de wereld van koffie.

Eerlijke koffie

Eerlijke koffie wordt duurzaam geproduceerd. Dit houdt in dat er tijdens het hele proces van koffieplantje tot de oogst rekening wordt gehouden met het milieu en goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers. Een simpele manier om er achter te komen of je koffie fairtrade is om te kijken naar een keurmerk. Als je je koffie in de supermarkt koopt dan is het goed speuren op het etiket naar een fairtrade logo, UTZ keurmerk of een EKO keurmerk. Vind je niets terug op de verpakking dan is de kans zeer groot dat je koffie koopt waarbij de koffieboer maximaal wordt uitgeknepen en zo goedkoop mogelijk koffie moet produceren. Dat geeft een naar bijsmaakje aan je koffie toch? Dikke tip om gemakkelijk eerlijke koffie te vinden. Hier komt hij: ‘koop je koffie in een koffiezaakje. Waarom? Omdat ze je daar alles kunnen vertellen over het proces, over de plantage waar de boon vandaan komt en je kunt uiteraard zelf even proeven. Een koffiezaak waar Vive la Vie mee samenwerkt en die we van harte aanbevelen is Boot Koffie in Baarn.

Wanneer heet koffie specialty coffee?

Koffie die de naam specialty coffee mag dragen wordt gekeurd door de Specialty Coffee Association (SCA). Door middel van cupping beoordelen ze de biologische koffiebonen. Cuppen gaat als volgt: er staan een aantal kommetjes op tafel waar bij een beetje vers gemalen koffie plus heet water in de kommen gaat. De gemalen koffie trekt een poosje in het water zodat de smaken goed afgegeven
worden aan het water. Na een aantal minuten vormt zich een korst van koffie en na 4 minuten wordt deze gebroken. Dit breken gebeurd met cuppinglepel. Als het mengsel verder is afgekoeld kan er worden gecupt (geproefd). Door middel van cuppen beoordeelt het SCA de koffie op een schaal van 1 tot 100 op smaak, mondgevoel, geur, nasmaak en aroma. Koffie die een score van 80 of hoger heeft mag de naam specialty coffee dragen.

Het verschil tussen Arabica en Robusta bonen

Veel koffie die je in de supermarkt vindt bevatten vaak een blend van robusta en arabica. Terwijl koffie in een koffiespeciaalzaakje vaak weer van 100% arabica bonen zijn. Wat is het verschil? Het zijn twee verschillende soorten koffiebonen. Robusta boon groeit lager dan de arabica boon vaak rond de 1000 meter hoogte. Het klimaat is daar veranderlijk en de plant is mede daarom kwetsbaar voor parasieten. De robustaplant maakt veel cafeïne aan wat een natuurlijke afweer is tegen deze ziektes. De omstandigheden waarin de robusta koffie groeit, maakt dat de koffie hoog is in cafeïne en een bittere smaak geeft. De arabica plant groeit een stuk hoger in een gematigd klimaat, rond de 1500 meter en heeft daar minder last van ziekte, waardoor de koffieplant minder cafeïne aanmaakt. De arabica boon kent een complexere smaak dan de robusta boon en je kunt veel verschillende smaken terug proeven zoals zoet, fruitig, zuur, kruidig, chocolade, bloemig etc. De arabica boon is lastiger te oogsten door onder andere de hoogte waar hij groeit, dit maakt hem een stukje duurder dan de robusta boon.

Koffie foodtruck

Bij de barista bakfiets van Vive la Vie gebruiken we uitsluitend specialty koffie. Momenteel hebben we een mooie biologische espresso boon van Boot koffie op de maler. De koffie boon is 100% arabica en heet: ‘Indonesië Sumatra Ketiara Organic Espresso’ smaken die je uit de boon kan proeven zijn: chocolade, zwarte bes en kruidig. Deze koffie is veelzijdig en heerlijk als espresso, americano en komt ook goed naar boven in een cappuccino.

Boot is een brander uit Baarn en zij focussen zich op kwaliteit koffie, heerlijk in smaak en eerlijk in handel. Bij Boot kennen ze de boeren en plantages bij naam en ze weten exact waar de boon vandaan komt. Ze zorgen ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie.